Del:
Prosjekter

Midtlivsoppgradering av type 72

Norske tog har inngått avtalte med Alstom om midtlivsoppgradering av de italienske type 72-togene, som nærmer seg 20 år gamle. Når togene kommer tilbake er de både mer moderne og pålitelige, og klar for mange flere år i trafikk.

Del:
Illustrasjon av interiøret etter oppgraderingen.

Illustrasjon av interiøret etter oppgraderingen.

Om prosjektet

Prosjektets hovedmål er å midtlivsoppgradere 36 togsett av type 72, som opererer som lokaltog i Oslo området og på Jærbanen. 12 av togsettene går på Jærbanen for GoAhead og 24 går på L1 Lillestrøm-Spikkestad for Vy. Togene er produsert mellom 2002 og 2006 av den italienske togprodusenten AnsaldoBreda.

Det er Alstom Transport AB som vant kontrakten for gjennomføring av midtlivsoppgradering, med en total verdi på rundt 700 Millioner NOK. Oppgraderingen av det første toget gjennomføres på Alstom sitt verksted i Motala, Sverige. Fra tog 2 vil oppgraderingen flyttes til Alstom sitt verksted i Västerås, Sverige.

Når togene kommer tilbake fra oppgraderingen, vil de for passasjerene fremstå som helt nye. Innvendig får togene skandinavisk design med lys eik og grå tekstiler, tilsvarende stil som de nye lokal- og regiontogene får. Toget får også nye gulv, veggpaneler, setetrekk, og dører. I tillegg blir det USB-lading ved hvert sete og nye skjermer for passasjerinformasjon.

I tillegg til de ytre oppgraderingene sjekkes også vognkassen for skader, batterier byttes, alle kablene sjekkes, overhaling av traksjonskonverter og hjelpestrømretter, dørene blir elektriske, vanntank og -filter renses, passasjerteller og trygghetskameraer installeres.

De ferdig oppgraderte togene vil gi et stort løft for både passasjerene og operatørene.

Status

To og to tog blir fraktet til Alstom sitt verksted i Motala for at arbeidet skal utføres. Arbeidet er godt i gang og det første oppgraderte toget forventes å settes i trafikk Q1 2024. Det siste toget som oppgraderes skal etter planen være klart til å settes i trafikk i løpet av 2027.

Fremdrift

  • 2022: Påbegynt arbeid med oppgradering av første tog hos Alstom i Motala, Sverige.
  • 2024: Første oppgraderte tog settes i trafikk på Jærbanen.
  • 2027: Siste tog som skal oppgraderes settes i trafikk.

Kontaktperson

Kine Stousland
Prosjektleder