Del:
Aktuelt |

Signert avtale som sikrer fremtidens togopplevelser i Norge

Norske tog har i dag signert avtale med den sveitsiske togprodusenten Stadler om kjøp av 17 nye fjerntog, med opsjoner på å kjøpe totalt 100 tog. De første togene skal etter planen settes i trafikk fra slutten av 2026.

Del:

Fra venstre: Dr. Ansgar Brockmeyer, Executive Vice President Marketing & Sales, Deputy Group CEO i Stadler og Øystein Risan, administrerende direktør i Norske tog. Foto: Benjamin Ward.

Norske tog annonserte i februar at Stadler, en av Europas ledende togprodusenter, hadde vunnet konkurransen om levering av nye fjerntog etter en totalvurdering av kostnad og kvalitet. I dag ble avtalen, som har en kostnadsramme på NOK 8 MRD, signert.

- I Norge har vi noen av verdens mest spektakulære togreiser. Med nye fjerntog fra slutten av 2026 ligger alt til rette for å ta opplevelsen, komforten og kvaliteten for de reisende til et helt nytt nivå, sier Øystein Risan, administrerende direktør i Norske tog.

Den nye togtypen er spesialtilpasset til norske forhold og har fått navnet FLIRT Nordic Express. De nye togene vil ha både liggestoler, fleksible sovekupeer, bistro, familietilbud og god bagasjeplass.

Godt samarbeid med Stadler

Norske tog fikk nylig levert FLIRT tog nr 150 fra Stadler. Togene har vært pålitelige og har vist seg å fungere veldig godt, selv under de tøffe klimaforholdene i Norge. I tillegg har kundene strømmet til hver gang et nytt FLIRT-tog har blitt satt i trafikk.

-Vi ser frem til å fortsette vårt gode og vellykkede samarbeid med Stadler. FLIRT-togene utgjør allerede ryggraden i den norske jernbanen, og vi er sikre på at nye FLIRT Nordic Express vil være et avgjørende bidrag for å gjøre tog til den mest ettertraktede reisemåten i Norge, sier Risan.

Stadler er svært takknemlige for den fornyede tillitten de har fått fra Norske tog.

-Vi er veldig stolte over at vi skal levere neste generasjons fjerntog, FLIRT Nordic Express, til Norge. Vi ser frem til å samarbeide med Norske tog om dette prosjektet, sier Dr. Ansgar Brockmeyer, Executive Vice President Marketing & Sales, Deputy Group CEO i Stadler.

De nye togene settes i produksjonen i 2024, og kommer til Norge for testing i 2025. De første togene skal etter planen settes i trafikk på Bergensbanen fra 2026, hvor de erstatter tog som nærmer seg slutten av sin levealder. Det kjøpes inn tog for alle fjerntog-strekningene i Norge (Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen og Nordlandsbanen).

Kontaktpersoner

Sille Svenkerud Førner
Sille Svenkerud Førner
Senior prosjektleder
Øystein Risan
Øystein Risan
Administrerende direktør