Del:
Aktuelt |

Suksess i 45 grader

Liggestoler har blitt en suksess på Sørlandsbanen. Snart kan du velge å reise med stressless-komfort på alle fjerntogstrekninger i Norge.

Del:

I toghallen på Nyland stasjon i Groruddalen i Oslo hamres, bankes og skrus det. 11 håndverkere er i gang med å installere en helt ny togopplevelse for norske togpassasjerer.

Reisende på fjerntog mellom de store byene vil nå kunne reise enda nærmere horisontalen: i liggestoler som kan legges helt ned eller til 45 graders vinkel.

- Det blir som å ta toget sittende i en «stressless» med fotskammel. Liggestolene er et svar på det mange nå ønsker seg: mulighet til å reise miljøvennlig med tog uten at det går ut over komforten, sier Øystein Risan, administrerende direktør i Norske Tog.

En suksess

Verktøy bytter hender i raskt tempo og deksler i metall bankes på plass med gummiklubber. Elektronikken sjekkes og ledninger jordes. Det er Mantena som har fått oppgaven med å montere stolene, og i dag ligger montørene på kne og på ryggen for å gjøre siste finish under setene.

- Ikke len dere mot den ytterste stolen, den er ikke festes ennå, ropes det gjennom vognen.

De to vognene som denne dagen får installert de nye liggestolene, skal i trafikk på Dovrebanen – fjerntogstrektningen mellom Oslo og Trondheim. I løpet av året vil til sammen mer enn 230 liggestoler være å finne på totalt 8 togsett som trafikkerer alle fjerntogstrekningene i Norge – Nordlandsbanen, Dovrebanen, Bergensbanen og Sørlandsbanen.

De første vognene kom i trafikk i midten av mai – for reisende mellom Oslo og Stavanger på Sørlandsbanen. GoAhead, som er ansvarlig for togtilbudet på Sørlandsbanen, er svært fornøyd med mottakelsen fra passasjerene.

- Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra passasjerene våre. Mange synes det er spennende med noe nytt, noen mimrer tilbake til «gamledager» da togsetene lignet på lenestoler og andre melder om at reisen ble svært komfortabel i de nye setene. Hvile er et type produkt du må teste for å skjønne hvor behagelig det faktisk er. Vi ser frem til at mange skal få glede av dette tilbudet fremover, sier Cathrin Elgin, administrerende direktør i GoAhead.

Tester ut fremtidens togtilbud

De nye liggestolene er et resultat av Stortingets ekstraordinære bevilgning på 80 millioner kroner for å bedre nattogtilbudet til de reisende.

Tsjekkiske Borcad skal levere 180 stoler som kan legges ned til 45 graders vinkel, skal installeres på Sørlandsbanen, Nordlandsbanen og Dovrebanen. Det norske familieselskapet Georg Eknes Industrier AS skal levere 46 liggestoler som kan legges helt ned, til Bergensbanen.

- Dette er ikke hyllevare, tvert imot er alt bestilt etter spesifikasjoner fra oss. Nå får togoperatørene og vi testet ut nordmenns reisevaner og preferanser, slik at vi kan bygge fremtidens fjerntog, sier Risan.

- Vil man sove like godt i en liggestol som en sovevogn?

- Det vil jo avhenge av personen. Noen sover jo stående, ler Risan.

Kontaktperson

Rune Andreassen
Rune Andreassen
Prosjektleder