Del:
Aktuelt |

Hareide testet ut nye liggestoler i Bergen

-Jeg er utrolig glad for at de togreisende nå kan glede seg til et forbedret nattogtilbud med nye liggestoler, sa samferdselsminister Knut Arild Hareide da han prøvde den nye liggestolen som fra neste år blir installert på Bergensbanen.

Del:
Foto: Thor Brødreskift/Vy


I løpet av neste år installerer Norske tog nye liggestoler på alle fjerntogstrekninger i Norge. Dette vil være et supplement til sovevognene og vil gi de reisende et bedre og mer komfortabelt nattogtilbud.

2. september var samferdselsminister Knut Aril Hareide i Bergen og testet ut av de nye liggestolene som kommer neste år. Hareide prøvesatt en bred og komfortabel liggestol som kan legges helt flatt ned.

-Jeg tror ikke jeg har hatt det bedre i valgkampen enn akkurat nå, sa en fornøyd Hareide da han strakte seg ut i den behagelige stolen som togoperatøren Vy hadde fått stilt ut på Bergen togstasjon.

Sørlandsbanen først ut

Liggestolene som skal installeres på Bergensbanen, der Vy er operatør, vil være i trafikk fra neste høst. Totalt er det snakk om 46 stoler, fordelt på to vogner.

Først ut med nye liggestoler er imidlertid Sørlandsbanen, der passasjerene allerede i februar/mars nest år vil kunne benytte seg av et nytt nattogprodukt. Da vil togoperatøren Go-Ahead tilby de reisende på nattestid plass i nye liggestoler. Nattogavganger fra Oslo og Stavanger vil få 60 komfortable liggestoler, fordelt på to vogner, i tillegg til sovevognene det allerede har.

I løpet av sommeren 2022 vil også tog på Nordlandsbanen og Dovrebanen, som trafikkeres av SJ Norge, få installert 30 liggestoler i fire vogner, totalt 120 liggestoler. Disse liggestolene vil kunne brukes både i dag- og nattog.

«Vårt vindu mot Europa»

Liggestolene som skal installeres på Sørlandsbanen, Nordlandsbanen og Dovrebanen leveres av det tsjekkiske selskapet Borcad. Det norske selskapet Georg Eknes as skal levere liggestolene til Bergensbanen.

-Dette oppdraget betyr mye for oss. Bergensbanen er vårt vindu mot Europa, sier Ove Eknes, som er daglig leder i det lille familieselskapet med lokaler rett nord for Bergen.

Eknes har tidligere produsert tusenvis av lokaltogstoler til togselskap over hele Europa, men de siste årene har selskapet levert stoler til båtbransjen. Kontrakten med Norske tog er selskapets retur til togsetebransjen igjen.

Et bedre nattogtilbud har lenge vært etterspurt. Dette er fantastisk tilbud til alle som ønsker en klimavennlig reise, og jeg er overbevist om at dette vil føre til at flere reisende vil velge tog fremfor bil eller fly. For

Gjør det mer attraktivt å ta toget

De nye liggestolene er et resultat av Stortingets ekstraordinære bevilgning på 80 millioner kroner for å bedre nattogtilbudet til de reisende.

- Et bedre nattogtilbud har lenge vært etterspurt. Dette er fantastisk tilbud til alle som ønsker en klimavennlig reise, og jeg er overbevist om at dette vil føre til at flere reisende vil velge tog fremfor bil eller fly. For å få ned transportsektorens CO2-utslipp, er det avgjørende at flere reisende velger toget, sier Hareide.

Et bedre nattogtilbud

Det er Norske tog, som eier passasjertogmateriellet i Norge, som etter konkurranse i markedet har anskaffet og skal installere 226 liggestoler, fordelt på åtte vogner. Liggestolene vil komme i tillegg til de ordinære 20 sovevognene som allerede finnes.

Valget av Borcad og Eknes ble tatt etter en anbudskonkurranse på oppdrag fra Jernbanedirektoratet.

-Vi ser frem til å kunne møte togoperatørenes ønske om å tilby sine passasjerer et bedre nattogtilbud. Med de nye liggestolene kan de reisende sove seg fra a til å på en klimavennlig og behagelig måte, sier Øystein Risan, administrerende direktør i Norske tog.